Transcontinenta krijgt inzicht in de marges dankzij datawarehouse en Power BI

Transcontinenta is, met zijn 35 medewerkers, verantwoordelijk voor de import en verkoop van 50 fotografische merken in de Benelux. Daarnaast richten ze complete studio’s voor professionele fotografen in. Wij spraken met Tiedo Boertien, commercieel directeur, over zijn ervaringen met het laten ontwikkelen van maatwerksoftware en het werken met Power BI.

Tiedo BoertienTranscontinenta had de wens om bij de verkopen meer op marges te gaan sturen in plaats van puur op omzet. Hiervoor is het noodzakelijk dat de margeberekening juist en actueel is. Dat was tot dat moment niet mogelijk. De gegevens die voor deze berekeningen benodigd zijn, liggen vast in verschillende systemen en Excel sheets en zijn niet aan elkaar te koppelen. Hierdoor was er te laat inzicht in de marges en werd ook het gewenste detail-inzicht in de marges niet gerealiseerd.

Boertien kwam met Qics in contact om te kijken of zij het gewenste inzicht in marges konden bieden. “De projectomschrijving was erg duidelijk en daarin stond helder vermeld wat we konden verwachten en wat de kosten daarvoor waren.” legt Boertien uit.

Het bouwen van een datawarehouse

Qics heeft voor Transcontinenta een maatwerk applicatie gebouwd waarin alle gegevens die van invloed zijn op de marges (bonusregelingen, prijzen, etc.) kunnen worden vastgelegd. Deze gegevens worden samen met de relevante gegevens uit Exact en nog een andere bron verzamelt in een datawarehouse . “Qics is heel goed in maatwerk en de manier waarop het project begeleid werd, is erg fijn. Door de applicatie in delen op te leveren, werd er veel discipline van ons gevraagd en moest Qics ook veel discipline tonen. Het was een prettige samenwerking met een professionele organisatie.” aldus Boertien.

De overstap naar Power BI

Transcontinenta werkt sinds kort ook met Power BI. “Qua rapportages hebben we ook een stap gemaakt, want we gebruiken nu Power BI om alle gegevens uit het datawarehouse te visualiseren. We hebben samen met Jacques Herman van Qics gekeken naar de mogelijkheden van Power BI en een paar mooie rapporten gemaakt. Hiermee laten we de cijfers echt spreken. De rapporten maken het onze account managers veel makkelijker om informatie over klanten te verkrijgen.” aldus Boertien. “Power BI geeft ons op elk gewenst moment snel inzicht in hoe het met ons bedrijf gaat. De cijfers worden dankzij een gestructureerd datawarehouse en Power BI op een hele makkelijke, slimme en interactieve manier getoond.”

De voordelen van Power BI

Het voordeel van Power BI is volgens Boertien dat Transcontinenta nu veel sneller inzicht heeft in de cijfers, zoals de marge per klant. “Onze account managers kunnen veel beter zien wat onze klanten doen en waar aandacht aan moet worden besteed. En daarmee zijn wij in staat om korter op de bal te spelen, wat ons als bedrijf echt vooruit helpt” Op de vraag of Boertien Qics of Power BI zou aanbevelen antwoord hij: “Bedrijven die geen inzicht hebben in hoe de winst of marge verdeeld is, zou ik aanbevelen om samen met Qics te werken, om beter inzicht te krijgen in de cijfers. Zeker in combinatie met Power BI.”

Benieuwd naar Power BI?

Bent u ook benieuwd naar Power BI? Neem dan contact met ons op of lees onderstaande artikelen om meer te weten te komen over Power BI:

  • 03-08-2017