Drake & Farrell:

"De betrouwbaarheid van de rapportages en de snelheid waarmee je klanten kunt informeren, is fantastisch"

Drake & Farrell ontwikkelt concepten voor klanten met complexe logistieke uitdagingen. Op die manier kunnen klanten zich bezig houden met hun core business. Drake & Farrell heeft verschillende grote klanten in de telecommunicatiebranche en diverse andere sectoren.

Edward van Dam_Drake_Farrell.jpgEdward van Dam, managing director bij Drake & Farrell, is samen met de afdeling ICT verantwoordelijk voor de interne en externe informatievoorziening over processen, resultaten en het invullen van wensen van klanten op dit gebied. Wij spraken met Edward van Dam over QicsAnalytics.

Bij Drake & Farrell maken ze sinds kort gebruik van QicsAnalytics. Bij de vorige rapportage-oplossing moesten per rapport de verschillende databases op elkaar aangesloten worden en draaiden de rapportages direct op de operationele databases, waardoor zowel de betrouwbaarheid als de snelheid een probleem konden opleveren.

Wat was voor u de aanleiding om op zoek te gaan naar een nieuw systeem?

“Omdat er nog weleens iets in de stamgegevens verandert, ook vanuit de klant, konden we niet meer zien of de rapporten nog goed waren. Als je direct in de database, op al die tabellen zit, hoeft er maar iets te veranderen en je query is niet meer goed. Er was ook vaak discussie over de datakwaliteit van de rapportages.”

“De facturatie van onze diensten is door de keuze en inrichting van ons ERP systeem Exact Globe een ingewikkeld proces. Het duurde soms een paar dagen voordat we alle rapportages op de juiste wijze konden samenvoegen tot een goede (maand)factuur.”

Hoe bent u bij Qics terecht gekomen?

“Ik was vanuit mijn vorige dienstverband al bekend met Qics en haar oplossingen. Ik wist dus wat ik aan ze heb. We hebben ook andere partijen uitgenodigd om hun visie te geven op onze problematiek, waaronder QlikView en Exact. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een datawarehouse en daarom ook voor Qics. Omdat er al een standaard koppeling bestaat tussen QicsAnalytics en Exact Globe, was het datawarehouse ook heel snel te implementeren. Zelf een datawarehouse bouwen is voor ons veel te duur. Je moet wel voor standaard oplossingen kiezen. Dat we daarna de data van andere applicaties aan het datawarehouse hebben toegevoegd, is prima.”

Wat zijn volgens u de voordelen van QicsAnalytics?

“We kunnen sneller financieel rapporteren. We kunnen beter en sneller factureren. We kunnen onze klanten sinds kort faciliteren met een fantastisch dashboard, waarbij ze interactief, op dagelijkse basis, kunnen kijken hoe wij performen. We zijn daarmee volledig transparant in wat we doen. Daarnaast hebben we nu een stabiele basis voor de interne sturing van onze organisatie omdat we meerdere applicaties kunnen koppelen aan één datawarehouse.”

“De facturatie is veel stabieler en beter. Daar kwamen we eigenlijk al na een maand achter. Als we het datawarehouse niet hadden gehad, hadden we 20.000 euro omzet gemist met factureren. Wij hadden dus een ROI van een maand.”

“Wij hadden een ROI van een maand!”

Wat merken jullie klanten van de verandering?

“Wat klanten heel mooi vinden is onze nieuwe userinterface QlikView. QlikView is een mooie applicatie, waarmee je data kunt visualiseren door middel van interactieve grafieken en tabellen. Door QlikView aan te sluiten op het datawarehouse is de kwaliteit van de rapportage geborgd, kunnen wij onze klanten verrassen met dagelijkse mooie rapportages en zijn we transparant in wat wij doen.”

“Wat we voor een grote klant aan het implementeren zijn, is een hele geavanceerde planning- en forecastmodule voor het beheer van voorraden en inkopen van spareparts voor het proces. Als dat staat, gaan we onderzoeken of we deze informatie ook aan onze andere klanten kunnen aanbieden. Zo kunnen we hen, op basis van cijfers over de gemiddelde omloopsnelheid, voorraadniveaus en planningdata veel beter informeren en adviseren. Voorraden kunnen dan wellicht naar beneden. Dat kost ons geld maar we kunnen wel beter onze klanten faciliteren. Dat gaan we dan ook op die manier weer presenteren aan onze klanten. Het biedt heel veel voordelen, ook commercieel.”

Hoe is de implementatie van QicsAnalytics verlopen?

“De eerste implementatie, het ontsluiten van de financiële gegevens, is heel snel gegaan. Het aansluiten van de andere bronsystemen is een doorlopend proces. Er wordt door klanten en gebruikers steeds meer informatie gevraagd. Daardoor moet er ook steeds meer data worden toegevoegd aan het datawarehouse.”

Vindt u QicsAnalytics gebruiksvriendelijk?

“Ik ben er zelf erg bekend mee en de mensen op onze ICT afdeling ook. Maar er zijn ook nog twee of drie andere hoofden van afdelingen die ik ook gebruik zou willen laten maken van QicsAnalytics. Die zullen we dus een korte opleiding moeten geven, maar heel spannend is dat niet.”

Tot slot, nog tips voor Qics?

“Wat wij nu gebouwd hebben, zou je kunnen aanbieden aan andere klanten. Wij hebben een template gebouwd waarmee je misschien nog voor 20% aan de knopjes moet draaien, maar waarmee je 80% van de eindoplossing al hebt.”

  • 31-08-2015