Curtec automatiseert het ophalen, samenvoegen en valideren van data

CurTec, dat onlangs zijn 25-jarig bestaan vierde, is van oorsprong een Nederlands bedrijf dat kunststofverpakkingen ontwikkelt, produceert en distribueert. De bekende emmers en vaten, voor onder meer de farmaceutische en chemische industrie, worden in Nederland gefabriceerd en vervolgens over de hele wereld verspreid. Niels Heerkens is bij CurTec verantwoordelijk voor Finance en IT. Wij spraken met hem over zijn ervaringen met QicsAnalytics.

Voorheen werkte CurTec met Microsoft Excel om data uit tien verschillende Exact administraties inzichtelijk te maken. Er werden verschillende exports uit Excel gehaald en aan elkaar gekoppeld, middels een nieuw Microsoft Excel document. Dit was echter tijdsintensief en foutgevoelig. Vandaag de dag werkt CurTec met de rapportagetool Analyzer en het datawarehouse van QicsAnalytics, om alle data correct uit Exact Globe en Exact Synergy te kunnen halen. Met deze tools heeft CurTec direct de benodigde gegevens voorhanden, die vervolgens (vanuit elke invalshoek) kunnen worden geanalyseerd.

Volledige, gevalideerde data

“Met QicsAnalytics beschik je over volledige gevalideerde data. Als de data eenmaal in het datawarehouse zit, kun je op alle manieren alles aan elkaar koppelen. Je weet gewoon dat het klopt, omdat het in de basis goed is ingeregeld. De informatie komt nu niet uit meerdere Microsoft Excel sheets, maar uit één centrale database. Het proces van het ophalen, samenvoegen en valideren van data is hiermee geautomatiseerd, waardoor de data (en daarmee de rapportages) heel betrouwbaar zijn geworden. De basis staat en daar hebben we eigenlijk nooit vragen over. We zien nooit iets geks, je weet gewoon dat het goed is. En dát vind ik nou wel echt het grote voordeel.” zegt Heerkens.

“Dankzij QicsAnalytics kunnen we op een makkelijke manier KPI’s en stuurgegevens uit het systeem halen.”

“Wat QicsAnalytics makkelijker maakt, is niet alleen de consolidatie en financiële verslaglegging, maar ook dat we er KPI’s en stuurgegevens uit kunnen halen. Wij hebben tien verschillende administraties in Exact Globe. Als je uit elke administratie data moet halen en die bij elkaar moet gaan zetten, kom je vast tot een mooi rapport. Het nadeel is echter dat wanneer je ergens iets wijzigt, het ergens anders niet wordt aangepast en je de validatie kwijt bent. Met QicsAnalytics doe je dat in één keer en zorg je voor een basis en structuur, waarvan je weet dat ze aan elkaar te koppelen zijn.”

“Jullie experts weten precies hoe een database is opgebouwd.”

De implementatie

CurTec heeft ook het productiesysteem en het warehouse management systeem gekoppeld, waardoor alle data zijn ontsloten met QicsAnalytics. “De implementatie liep gestructureerd en pragmatisch. Jullie experts weten precies hoe een database is opgebouwd, wat wáár vandaan moet komen en hoe en wat er gekoppeld moet worden. Als dat duidelijk is, ga je de moeilijkste slag in: Hoe interpreteer je gegevens? Wat vind je belangrijk en hoe moet het gepresenteerd worden?”, aldus Heerkens.

De communicatie met Qics

Over de communicatie met Qics is Heerkens tevreden. “Jullie hebben wel een hele drukke periode gehad waarin de communicatie trager verliep, maar als ik jullie hulp nodig heb, staan jullie gelijk paraat. Vorig jaar hebben jullie een ski trip gehad, meen ik, en toen hebben jullie om 12 uur ’s middags nog dingen zitten doen, omdat het hier niet goed ging. Dat was echt heel fijn.”

Het voordeel van QicsAnalytics

Over het voordeel van QicsAnalytics is Heerkens duidelijk: “We behalen voornamelijk financieel een groot voordeel en besparen veel tijd. Iemand die eerst vier dagen bezig was, heeft nu minder dan één dag nodig. Die verdien je gewoon rechtstreeks terug. Je houdt altijd je rapporten uit verschillende systemen, maar voor je analyse, KPI’s en stuurgegevens is er gewoon een platform nodig wat boven je systemen hangt. Een platform gevuld met data zoals je zou willen. Ik zou QicsAnalytics zeker aanbevelen.“

  • 07-03-2017