Afgelopen jaren is een belangrijke trend ingezet, namelijk de migratie van on-premises software oplossingen (infrastructuur en software geïnstalleerd op de lokale omgeving) naar de cloud (zowel public als private). Deze trend is ook voor business intelligence ingezet. Steeds meer BI-tool leveranciers begeven zich in de markt van cloud computing. Cloudapplicaties worden aangeboden op verschillende manieren. De belangrijkste zijn pay-per-use (betaal voor wat je gebruikt) of abonnementen. In dit blog ga ik verder in op BI in de cloud en de impact hiervan voor gebruikers.
Cloud platform
Voor de implementatie van BI-oplossingen in de cloud bestaan verschillende modellen. De belangrijkste zijn PaaS (Platform as a Service) en SaaS (Software as a Service). Bij PaaS wordt een platform afgenomen van een cloudleverancier, zodat organisaties bijvoorbeeld zelf een BI-oplossing kunnen ontwikkelen. Het PaaS-platform bestaat in dat geval uit infrastructuur en software. De afnemer betaalt alleen voor het gebruik van de infrastructuur en de software en moet zelf nog zijn applicatie ontwikkelen.
Bij SaaS wordt door de leverancier een volledige BI-oplossing ontwikkeld die door middel van een abonnement of pay-per-use aan de klant beschikbaar wordt gesteld (denk bijvoorbeeld aan leveranciers als Salesforce.com). De eindgebruiker heeft alleen een internetverbinding nodig om analyses te kunnen uitvoeren (dit wordt ook wel on-demand- of cloud-BI genoemd). De eindgebruiker hoeft hiervoor geen infrastructuur en software aan te schaffen. Ook installatie van software en het onderhoud behoren met een SaaS-model tot het verleden. Denkt u ook eens aan de mogelijkheden voor het uitbreiden van de infrastructuur in verband met groei.
What is in it for me?
Ok, mooi technisch verhaal zult u misschien denken, maar wat heb ik hier aan? Als we kijken naar de traditionele implementaties van BI-oplossingen, betekent dit dat er naast de aanschaf en onderhoud van software en hardware ook implementatietijd benodigd is. Door cloud-BI (SaaS-BI) heeft u geen zorgen meer om hardware en software en kunt u zich volledig concentreren op het bepalen van de informatiebehoefte en de implementatie van rapportages en dashboard. De implementatie van een BI-oplossing in een organisatie is dan meestal ook korter.
Doordat BI in de cloud het mogelijk maakt om te komen tot een pay-per-use- of pay-per-services-model, wordt de implementatie van business intelligence voor een organisatie veel minder duur. U betaalt immers voor wat u gebruikt. U hoeft vooraf geen grote investering te doen in software en hardware, voordat u gebruik kunt maken van de analytische mogelijkheden van de BI-oplossing in de cloud. Omdat er vooraf geen grote investeringen gedaan hoeven te worden en er niet hoeft te worden geïnvesteerd in het beheer en onderhoud (en daarvoor opgeleid personeel), kan de TCO (Total Cost of Ownership) lager zijn dan die van traditionele implementaties.
De markt
Als we kijken naar de markt van BI-toolleveranciers, zien we bijna overal wel cloud op de agenda staan. Zo is bijvoorbeeld Microsoft heel hard bezig om Office 365 middels Power BI zo rijk mogelijk te maken met Analytics. Maar ook leveranciers als Birst en JasperSoft hebben ingespeeld op de mogelijkheden van BI in de cloud. Ook Qlik (voorheen Qlikview) is bezig met ontwikkelingen richting de cloud. Naast de BI-toolleveranciers, zijn er ook een aantal aanbieders zoals GoodData, ComponentOne en natuurlijk Microsoft die het mogelijk maken een eigen BI-oplossing in de cloud te ontwikkelen (PaaS).
Qics
Ook bij Qics zijn we bezig met ontwikkelingen op het cloudplatform. QicsMilestones is hier het eerste product van. We zullen dit platform uitbreiden met BI-mogelijkheden, zodat de gebruikers van QicsMilestones kunnen analyseren op de data in QicsMilestones.