10 voordelen van Power BI

Om de 10 voordelen van Power BI uit te kunnen leggen, duiken we eerst in de geschiedenis. Voorheen was het zo dat de afdeling IT eigen rapporten van de beschikbare data maakte en deze rechtstreeks aan de eindgebruiker leverde. Dit was de allereerste generatie Business Intelligence (BI) en wordt ook wel ‘Technical BI’ genoemd. Met een volgende generatie BI werden de tools wat minder technisch en werden de rapporten door een analist (bijvoorbeeld de controller) gemaakt, voordat ze richting de eindgebruiker gingen. (Self-service BI).

Tegenwoordig spreken we over ‘End user BI’. Dit houdt in dat iedere eindgebruiker zelf zijn rapportagebehoefte kan invullen. De analist en IT afdeling doen het voorwerk, maar de eindgebruiker kan zijn eigen rapportages uit de bak met informatie samenstellen. En dat is precies wat Microsoft met Power BI nastreeft.

Met Power BI is Microsoft hard op weg om een leidende positie in te nemen in de wereld van Business Intelligence tools. De 10 voordelen van Power BI zijn:

1. Mooie visualisaties

Met Power BI kunt u uw gegevens snel en mooi visualiseren. Er zijn tal van controls beschikbaar en er komen dagelijks nieuwe controls bij voor het maken van sprekende grafieken, tabellen, landkaarten, workflows etc. Stuk voor stuk zijn ze eenvoudig in gebruik en qua kleurstelling naar eigen smaak te maken.

2. Gemakkelijk informatie delen.

Met Power BI kunt u gemakkelijk rapporten en/of dashboards delen. De rapporten en/of dashboards die u wilt delen staan dan klaar voor diegenen die het rapport mogen ontvangen. Er kan dan uiteraard gebruik worden gemaakt van rechten en rollen, zodat niemand informatie ziet die niet voor hem/haar is bedoeld.

3. Power BI is overal

Power BI is zowel op een laptop, smartphone als tablet te openen. Waar u ook bent, de data zijn altijd beschikbaar en benaderbaar. Power BI biedt u zelfs de mogelijkheid om het ontwerp van een dashboard specifiek voor een smartphone te maken, zodat ook op een klein scherm de data goed gevisualiseerd worden.

4. Voorgedefinieerde dashboards en rapporten

Er zijn aardig wat applicaties die voorgedefinieerde rapporten en dashboards voor Power BI leveren, de zogenaamde ‘solution templates’. Als u met één van die applicaties werkt (bijvoorbeeld MS Dynamics of Salesforce), kunt u direct beschikken over in Power BI gemaakte rapporten en dashboards.

5. Power BI is slim

Binnen Power BI kunt u willekeurige vragen stellen. Bijvoorbeeld welk project het meest heeft opgeleverd. Als antwoord op uw vraag laat Power BI de relevante data zien. Dit wordt ook wel een ‘language query’ genoemd. Het stellen van vragen werkt (momenteel) het beste wanneer u uw vraag in het Engels stelt en uw rapporten ook in het Engels zijn.

6. Power BI is geïntegreerd met alle Microsoft producten

Een ander voordeel van Power BI is dat het is geïntegreerd met alle Microsoft producten. Zo kunt u met MS Flow vanuit Power BI waarschuwingen mailen als een KPI onder of boven een bepaalde waarde komt. Uiteraard kunnen ook data uit andere Microsoft producten makkelijk ontsloten worden met Power BI.

7. Het is Plug & play

Het is weinig werk om Power BI in te zetten. Er is geen lokale installatie voor nodig en updates worden automatisch doorgevoerd. Op die manier kunt u iedere maand gebruik maken van de nieuwste features, zonder dat uw IT afdeling hier iets voor hoeft te doen.

8. Power BI is zeer snel

Omdat alle data in het geheugen worden opgeslagen, is Power BI erg snel. Je kunt heel snel slepen en ziet direct resultaat. Je hoeft niet te wachten totdat query’s zijn verwerkt. Wanneer je veel data hebt om te analyseren, werkt het niet vertragend en kun je ‘gewoon’ direct de informatie opvragen die je zoekt.

9. Naadloze integratie met Excel

Power BI is naadloos geïntegreerd met Excel. In andere software wordt veel gebruik gemaakt van de ‘exporteer naar Excel’ functie, maar bij Power BI is dit niet nodig. Binnen Power BI kunt u gebruik maken van de ‘analyseer in Excel’ optie.

10. Power BI is goedkoop

Het laatste punt is zeker niet het minst belangrijke: werken met Power BI is niet duur. Er bestaat een gratis versie die al vrij uitgebreid is. De betaalde versie (Power BI Pro) kost ca. € 8,50 per user per maand.

Kortom, redenen genoeg om enthousiast te zijn over Power BI. En we zijn niet de enigen, want het onderzoeksbureau Gartner plaatste dit jaar Power BI op de beste plaats in haar ‘Magic Quadrant’.

Power BI voor QicsMilestones

Gebruikt u QicsMilestones? Dan kunt u QicsMilestones aan Power BI koppelen, waardoor uw data direct inzichtelijk wordt. Wij kunnen u helpen met het implementeren van Power BI zodat u direct aan de slag kunt. Interesse? Neem dan contact met ons op.